Cu ce ne putem confrunta cand suntem gravide

Greata

Greturile sunt frecvente pe parcursul primului trimestru. Ele sunt legate de modificarile hormonale.

CE ESTE DE FACUT, IN PRACTICA ?

  • Alimente care pot reduce simptomele:
  • bauturi gazoase, sucuri de fructe;
  • pireu de cartofi, orez, paste fainoase, paine;
  • supa de legume, crema de ciuperci;
  • prajituri, cereale indulcite;
  • Vor fi evitate mancarurile si alimentele bogate in grasimi cum ar fi prajelile, mancarurile cu sos.
  • Se va prefera carnea slaba, carnea de pasare, pestele si produsele din lapte degresat.
  • Mai multe mese usoare pe zi, la cate 2 – 3 ore.
  • O gustare inainte de culcare sau in timpul noptii.
  • Cateva inghitituri de bautura gazoasa.
  • Lichidele se vor bea preferabil intre mese.
  • Nu se va sari niciodata peste micul dejun.
  • Daca este necesar, se va manca ceva, eventual micul dejun, inainte de ridicarea din pat.
  • Ridicarea din pat se va face cu miscari lente.
  • Vor fi evitate mirosurile de bucatarie si alimentele cu miros puternic.
  • Se va evita fumul de tigara.

Constipatia

Este frecventa in timpul sarcinii datorita modificarilor fiziologice, in special hormonale: relaxarea tractului gastro-intestinal, reducerea mobilitatii, incetinirea tranzitului.In plus, fatul devine un obstacol, prin presiunea pe care o exercita asupra colonului.

CE ESTE DE FACUT IN PRACTICA?

  • Se vor bea de la 1,5 la 2 Iitri de lichid pe zi, in principal apa, lapte, sucuri de fructe…
  • Vor fi consumate fibre vegetale: din legume si fructe (crude), precum si din cereale si leguminoase.
  • Se va manca la ore regulate.
  • Se vor face exercitii fizice cum ar fi mersul pe jos sau inotul.
  • Nu vor fi luate laxative fara aviz medical, deoarece unele tipuri sunt contraindicate in timpul sarcinii.

Arsurile gastrice

Ele pot fi provocate de presiunea abdominala datorata expansiunii uterului.

CE ESTE DE FACUT?

  • Vor fi mancate mai multe mese usoare.
  • Vor fi consumate alimente si mancaruri cu continut redus de grasimi: se vor evita prajelile si sosurile.
  • Vor fi baute lichide intre mese.
  • Vor fi evitate condimentele, mustarul, otetul, orice aliment acid.
  • Se va manca incet si se va mesteca bine.
  • Va fi evitata pozitia culcat imediat dupa mese.
  • In pat, capul va fi ridicat.

Toxoplasmoza

Este o toxiinfectie alimentara provocata de un parazit (toxoplasma gondii). Ea este ingrijoratoare la femeia insarcinata deoarece poate provoca simptome grave ale sugarului infectat in utero.Ea este mai acuta daca survine in trimestrul al 3-lea de sarcina. Simptomele sunt aceleasi cu ale gripei.

Alimente incriminate: Carne cruda sau in sange, fructe si legume crude prost spalate.

ATENTIE: acest parazit nu altereaza nici aspectul, nici mirosul, nici gustul alimentelor.

MIROACE DE PREVENIRE:

  • carnea, pestele, pasarea si ouale vor fi consumate bine patrunse;
  • vor fi consumate produse lactate pasteurizate;
  • fructele si legumele consumate crude vor fi clatite cu multa apa;
  • in contact cu orice aliment crud, mainile vor fi bine spalate, la fel si suprafata de lucru si tot materialul de bucatarie folosit;
  • se va evita contactul cu tavita pisicii;
  • gradinaritul se va face cu manusi, iar mainile vor fi bine spalate dupa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *